top of page

Vägen hit

The long story

Vilka har jag tagit hjälp av i min hälsoprocess?

 

Jag hade under en lång period för flera år sedan symptom som så många andra idag, kände mig utmattad, svullen, orkeslös, deppig, stel och sömnrubbad. Symtom som stämmer in på diverse åkommor men som på vårdcentralens tester ofta visar att man är fullt frisk. Jag har genom åren alltid fått hjälp av allt från massörer, naprapater, akupunktörer, homeopater, KS-terapeuter, mm.

Och tack vare idogt sökande, läsande och lyssnande på hälsopoddarna 4helath och Hälsosant, så hittade jag till både Anders Lönedal (andning och lymfa), Marie på OM Fysiorehab (optimum/postural träning) och till Lundborgkliniken! Dessa tre var de stora pusselbitarna för mig.

Lundborgkliniken har jag fått massa bra behandlingar och kostråd. Jag och min man har dels gjort årliga hälsoundersökningar där, samt gått på lymfbehandlingar, papimi, kvastmedicin och kryo. 

Det var när jag gick där och samtidigt gjorde andningsövningar som det hela vände för mig. Deras kostplan över sommaren gav mig energin tillbaka, och då orkade jag motionera igen och ämnesomsättningen kom igång. Tack vare koppning och andningsövningar från Anders Lönedal så fick lymfan hjälp, immunförsvaret blev starkt igen och sömnen fungerade. 

På Lundborgklinikenfinns det mycket kompetens om hur helheten funkar, om kost, näring och vikten av att behandla insidan. Många olika instrument, maskiner, behandlingsformer och fina terapeuter finns det där som kan hjälpa kroppen i rätt riktning. Själv hade jag stor nytta av att läsa andras historier och hälsoresor, så nu bjuder jag på min:

 

 

Hur en högintensiv frilansartist trillade in på andningsträning:

 

Från en trött, stressad, öm och svullen 42 -åring mitt i karriären, till en betydligt lättare, gladare och lugnare person som tack vare andningsträning, kostjusteringar och cryo-behandlingar kom på dansande fötter igen! 

 

Att hitta kunskapen.

Långt innan jag gick andningsinstruktörskursen, innan jag ens börjat med andningsträning för 5 år sedan, så lyssnade jag och läste mycket om hälsa och provade olika behandlingar. Som så många andra har jag hälso-poddarna att tacka för att ha blivit upplyst och informerad om fantastiska behandlingsformer, lifehacks, hälsotips och framförallt åkommor som man inom vården ännu inte betraktar som akuta och därför inte behandlar. Skolmedicinen är fantastisk på akutvård och svåra sjukdomar. Man önskar bara att det fanns ett subventionerat system även för alla de besvär och åkommor som man -med hjälp av behandlingar och livsstilsförändringar- verkligen KAN kan mildra och många gånger bota. (I så fall skulle ju både sjukvård och patienter besparas en hel del tid, kostnader och lidande.)

Men fram till dess så får vi hjälpas åt att sprida den kunskap som är både hälsofrämjande, men även profylaktisk. Metoder, knep och fakta som visserligen inte dyker upp hos 1177, men som däremot funnits och fungerat i hundratals år. 

Att lyssna på ett 50-tal intervjuer med ledande experter inom olika hälsoområden, som i sin tur löpande tar del av den senaste forskningen, var för mig oerhört värdefulla stunder som jag tror avgjorde att jag lyckades stävja problem som annars lett till rätt så allvarliga tillstånd. 

Jag hörde intressanta avsnitt om kost, träning, vitamintillskott, hormoner, kylterapi, tarmflora, lymfödem, lipödem, optimum-metoden, mm. 4Health har fantastiskt välproducerade avsnitt med intervjuer med välkända och väletablerade experter inom olika områden.

 

Igenkänningen!

Det avsnitt som fick mig att haja till var detta, med Anders Lönedal, om Lymfan och andningens betydelse. Hur lymfan märkligt nog är ett bortglömt system trots att det är lika omfattande som hela blodsystemet. Jag förstod där och då att mina problem med svullnad, ömhet, trötthet och en märkligt stillastående vikt (trots klassiska åtgärder som tidigare alltid gjort skillnad) måste bero på en trög lymfa.

En tid senare fick jag tid hos Anders Lönedal som kunde mäta mina nivåer av bl.a. syremättnaden, och det var början på något nytt för mig. Ny syn på hälsa. Ny respekt för begreppet återhämtning. Ny förståelse för andningens betydelse!

 

Mätningar, att få det svart på vitt.

Jag var alltså hos Anders Lönedal och jag blev uppkopplad till Bio Feedback-maskinen, som mätte puls, syremättnad och koldioxidhalten i utandningsluften m.m. Där kunde man se, svart på vitt, hur värdena i kroppen såg ut. Koldioxidhalten var för låg, vilket påverkar de andra viktiga värdena i systemet, inte minst syra/basbalansen och cellernas förmåga att få näring. ”Men jag är jättenyttig” sa jag ”Jag tar dessutom en hel del viktiga näringstillskott!” skröt jag.

”Då har du Sveriges dyraste avföring just nu” sa Anders ”för som du ser här på grafen så är de här värdena så låga att din kropp inte kan tillgodogöra sig näringen som den ska. Slopa alla tillskott just nu, kom igång med en fungerande och optimal andning, så ska du se att mycket rättar till sig!”

 

Det handlar om att hitta tillbaka till det biologiskt korrekta sättet att andas.

I dryga 40 års ålder behövde jag alltså lära mig andas bättre, det vill säga med hjälp av diafragman, ner i magen, och längre utandning. Att utvidga hela bröstkorgen och inte andas bakvänt (vanligt!) vilket jag gjort sista åren. Detta fick jag givetvis ta i olika stadier. Många tänker; Jag andas, jag lever ju, så då är allt som det ska, vad är problemet? Så tänkte jag också då. Men jag andades ytligt, uppe i bröstkorgen, och höll ofta andan när jag koncentrerade mig. För att inte tala om att jag under stor del av min vakna tid var uppe i varv. ”Positiv stress! Livet är kul, jobben strömmar in, jag har publik, kollegor och sångelever som älskar min energi. Härligt. Då är väl allt som det ska?”

 

Nu med facit i hand så önskar jag att jag lyssnat första gångerna jag hörde om hur många hälsofördelar det finns med förbättrad andning, men tydligen behövde jag liksom få det via ett vetenskapligt dokumenterat mätinstrument. 

Måste alla mäta sig? Nej verkligen inte. Om du blir tillräckligt motiverad att lära dig mer och faktiskt förbättra din andning utan att gå och mäta värdena så kan du så klart spara både tid och pengar. Man kan ju göra andningsövningar i både förebyggande syfte, för att testa sig fram och för att komma tillrätta med sina andningsrelaterade besvär. För den som vill mäta och se om andningen kan vara roten till det onda eller besvärliga, så kan jag rekommendera Anders på Nordic Biofeedback som snart även finns i Göteborg.

Vissa vill sova bättre, vissa vill öka sin förbränning vid motion, vissa vill lindra migrän eller sina asmatiska besvär, IBS eller svullnade ben. Många börjar ju med yoga och mår så otroligt bra av det, ofta tackvare andningen. 

Prova om du kan bli hjälpt av ljudfilerna här på sidan, och läs gärna frågor och svar i fliken FAQ -där står det mycket bra grundinfo.

 

Det allra vanligaste är att man andas in för mycket.

Medveten Andning´s grundare Anders Olsson uttrycker det väl: ”Andas mindre, lev längre”.

Det som hände mig var att jag i min stressade och uppvarvade tillvaro under lång tid andades ytligt, och alldeles för sällan andades uuuut ordenligt. Ett väldigt vanligt förlopp som i korta drag leder hit:

-vänjer sig

-påverkar andningen nattetid

-sover ytligare och tillsist sömnproblem

-den totala mängden av för höga andetag och för mycket inandning contra för lite utandning börjar påverka den kemiska balansen i kroppen. Syre in, koldioxid ut. Enkelt ordnat från början, men när vår livsstil långsamt får denna balans att rubbas, så påverkas en rad viktiga funktioner i vårat system!

-Besvär och problem börjar uppstå.

 

Tack och lov är jag en av många lyckliga som i något sånär god tid fick hjälp att komma tillrätta med besvär som annars ofta blir ännu värre och utvecklas till sjukdomstillstånd.

Men det tar tid. Det tar tid att hamna på sniskan och det tar tid att komma i sund balans igen. Men det tar däremot inte mycket av den dagliga tiden. Ca 5 minuter, 2-3 ggr/dagligen.

 

 

Mycket handlar om Koldioxidtrycket.

Cirkulation, flöde, detox, näringsupptag, matsmältning och förmågan att koppla av när vi behöver. Det är några exempel på vad som påverkas av hur vi vant oss vid att andas.

I utbildningen fick vi en lång rad exempel med rent vetenskapliga beskrivningar av hur blodkärl, celler, förbränning, ph-balans i blodet, mm påverkas. Även två långa seminarier om vilka sjukdomar som har koppling till försämrad andning. Man pratar om syrebrist och koldioxidbrist, och mycket handlar om koldioxidtrycket.

 

Ett exempel.

När vi andas slarvigt, eller stressigt, så att andetaget sker för ytligt så når inte syret hela vägen ner till alla lungblåsorna (alveolerna), där själva gasutbytet sker, där syre blir till koldioxiden vi ska andas ut. Och när vi andas in för mycket och ut för lite, så blir det också en ohälsosam obalans mellan syre/koldioxid.

Det är en hel vetenskap, som tagit många timmar i anspråk att förstå, och det skulle ta mycket plats i anspråk att skriva ner allt här, men jag ville ge några exempel på att det faktiskt handlar om ren vetenskap, fysiologi och kemiska processer i kroppen. Och min önskan är att fler personer kan få hjälp innan sjukdom uppstår. Om du upplever sjukdomstillstånd ska du givetvis uppsöka läkare. Om du har besvär enligt nedan, så är det mycket troligt att du kan bli hjälpt av att andningsträna:

Stressproblematik, Sömnproblem, Snarkningar, Matsmältnigsproblem, Migrän, Nästäppa, Lymfatiska problem, Lipödem, Kalla händer och fötter, Ångest, oro och Scenskräck.

bottom of page